De workshop “Omgaan met een oudere hond” was een initiatief van Ingrid. Ingrid heb ik leren kennen tijdens onze opleiding tot instructeur in 2004 zij heeft kort daarna een Mechelaar aangeschaft. Ze liep de laatste periode van zijn leven tegen een aantal alledaagse dingen aan bij haar hond, zo bleek hij erg doof te worden (niet meer reageren op alledaagse commando’s zoals zit ) en hij zag minder, waardoor hij tegen dingen aanbotste. En dat het lastig was om nog iets actiefs met hem te doen, want hij kon niet meer naast de fiets lopen. Zo kwamen wij eens in gesprek over hoe het met mijn oude honden was gegaan en zo werd de workshop geboren. 

Maar wat was het leuk om zaterdag 9 juni jongstleden een aantal “ouwetjes” en hun baasjes bezig te zien in Zwartewaal. Eerst hebben we even kennisgemaakt en de “problemen” van de verschillende honden doorgesproken; stijver door artrose, doofheid, blind enz. Daarna hebben we gekeken of de honden de basis commando’s die belangrijk zijn (voor iedereen anders) ooit geleerd hebben, en hoe ze het geleerd hebben. Door handgebaren toe te voegen kan je toch nog zorgen dat de dove honden toch nog weten wat we tegen ze zeggen. Daarna hebben we diverse hersenspelletjes gedaan, conditioneel kan het allemaal niet meer zo, maar geestelijk kunnen we ze best een beetje bezig houden. Bij de koffie een “Quiz” met vragen over algemene en oude honden weetjes en feitjes. De eeuwige roem ging naar Marjolein.

Na de koffiepauze hebben we een aan oudere honden aangepast behendigheidsparcours opgesteld; oude honden kunnen wel niet meer zo hoog springen, maar toch kunnen ze nog lol hebben in een tunneltje, een band, etc… Een van de honden vond het zo lekker in de tunnel, die ging er in liggen en kwam er niet meer uit, haha!

KIJK HIER NAAR EEN IMPRESSIE VAN DE DAG

Kortom; het was een hele leuke enerverende ochtend, het was niet heel warm, maar toch gemerkt dat het best wel warm werd. Gelukkig was het afgelopen toen het echt warm ging worden. We gaan deze workshop nog wel een keer herhalen in het najaar, als het iets koeler is. Als je interesse hebt, laat het ons gerust weten.