Door de jaren heen is gebleken dat “over water” zwemmen het lastigst is. Wij vinden het zelf allemaal zo leuk om balletjes in het water te gooien waardoor de hond er altijd op wacht dat er iets gegooid wordt en ook vaak in het water aan het zoeken is of er iets ligt. Het SJP-B onderdeel “verloren apport over breed water” wordt daardoor soms lastig gemaakt. Honden willen niet over het water om te gaan zoeken, maar dat wij een balletje/dummy gooien, en dat doen wij ook braaf! Wij zijn hierin door onze honden goed geconditioneerd.

Om die reden trainen wij dus eigenlijk praktisch altijd “over water”, immers als dat er in zit, apporteren ze ook wel uit het water. En de afwerking (uit het water komen zonder te schudden bij de baas brengen) ook doen in deze situatie. Bij “over water” moeten ze naar de overkant zwemmen om daar het apport te gaan halen.

Goed laten kijken voor de hond naar de overkant te sturen.

Dit voorjaar hebben we best al vaak waterwerk kunnen doen, en dat doen we ook zoveel mogelijk in het begin van het jaar, aangezien er altijd al snel blauwalg ontstaat in de diverse smalle watertjes met stilstaand (niet stromend) water, zeker als het warmer gaat worden.

Vele hebben hard moeten werken, sommige honden gaan niet van nature makkelijk het water in, dus met waadpakken, leggings en allerlei trucjes het vertrouwen van de honden creëren dat ze kunnen zwemmen en dan gaan ze uiteindelijk (door het harde werken van de cursisten) allemaal met plezier zwemmen. Dat doet mij als instructeur echt heel veel plezier! Genieten!

Nou sta ik vaak te filmen en foto’s te maken en hierbij hebben we een prachtige compilatie (3 minuten ipv 3 uur aan materiaal) van de diverse trainingen dit jaar. Klik op de foto’s of hier. Veel plezier met kijken.

En uiteindelijk ook netjes afgegeven, finetunen komt later!