Ja, het zijn natuurlijk jachthonden op training en vaak trainen wij met canvas dummy’s, wat het wild moet voorstellen. Maar omdat veel proeven en wedstrijden met echt wild gewerkt wordt, willen wij de honden er wel aan laten wennen.

Om deze reden hadden we op zaterdag 10 augustus in de ochtend een workshop “omgang wild” voor jonge onervaren honden. Diverse soorten wild (gekocht bij de poelier) werden aangeboden aan de honden en ook in variaties geprepareerd. Zo was er een duif en kraai in een sok maar ook ingezwachteld, om zo te zorgen dat de honden niet direct met al die kleine veertjes in de bek zouden zitten. En ook was er een eend, fazant, gans en konijn. Sommige honden en baasjes moesten dit op hun gemak verwerken, het is nieuw, vreemd en gewoon even wennen. Maar het mooiste is wel om te zien dat een hond dit na effe wennen oppakt en vol trots bij zijn baas brengt

In de middag met inmiddels windkracht 8, was het tijd voor een MAP B training. Dit zijn de ervaren honden, de honden hebben al een behoorlijk niveau op wedstrijd, dan wel jacht niveau en hebben ook al eerder wild geapporteerd. Hier werden ook weer diverse soorten wild aangeboden. MAP is meervoudige apporteerproef, wat een simulatie is van een praktijkjacht. Dus er waren lokkers, kort sleepspoor, water, “jagers” met startpistool en op die wijze hebben we bijna vier uur diverse situaties nagebootst en opgebouwd naar de uiteindelijke proeven. Het waaide hard, maar het weer was prima en het was nagenoeg droog.

Zondag hebben we ook nog diverse slepen geoefend van ruim 300 meter met diverse haken, over verschillende begroeiing en ondergrond. En ook nog een kruisende sleep waarbij eerst de ganzensleep gevolgd moest worden en daarna pas de kruisende konijnensleep (pittig). Hierbij was het moeilijkste de balans te zoeken tussen de zelfwerkzaamheid van de hond en een stukje appèl en doorzettingsvermogen (afmaken waar je mee bezig bent).

We kijken terug op leuke, leerzame en gezellige workshops voor baas en hond. Alle deelnemers bedankt. En kijk hier voor een leuke impressie!