Op 22 september 2019 is Lisette van de Wetering bij ons geweest om een groep enthousiaste handlers, waaronder Dog Nosy cursisten, maar ook mensen vanuit heel Nederland en zelfs België, op weg te helpen om het model apport te verbeteren.

Wie bij “modelapport” denkt aan het zittend afgeven, denkt slechts aan een klein onderdeel van het gehele apport; apport is namelijk een keten van aaneengeschakelde oefeningen die eigenlijk allemaal goed beheerst moeten worden, voordat het een “modelapport” genoemd mag worden.

Zo werd iedereen even aan het denken gezet; een aarzeling bij het oppakken, wisselen van dummy’s, doorjagen, de snelheid van terugkomen, dummy neergooien, noem het maar op.

Met deze demonstratie liet Lisette (of eigenlijk Parker) zien hoe een modelapport eruit moet zien, en daarbij werd gevraagd aan te geven uit hoeveel stappen een apport bestaat.

De antwoorden lagen ver uit elkaar, van 4 stappen tot 10 stappen. Er is geen precies aantal, maar het gaat eerder richting de 10 dan 4. Het gaat erom dat elke stukje, een aparte training behoeft, wat je merkt als er ergens in het traject niet helemaal lekker gaat.

In kleine stapjes werd een aantal van deze aparte oefeningen besproken en hoe te trainen, waarna in kleinere groepen er geoefend werd op: vlot terugkomen, netjes voor komen zitten, vasthouden van de dummy, wissel voorkomen (ofwel het omdraaien belonen), uit het water zonder schudden voorkomen.

Eigenlijk kwamen we in de sessie van 3 uur tijd te kort en de laatste groep is dan dus ook behoorlijk uitgelopen. Het was een erg warme dag, op zo’n dag is het dan ineens “Indian Summer” en was het lastig om schaduw te vinden. Maar het was erg leuk en heel leerzaam en iedereen was erg enthousiast, dus dit zal zeker een gevolg gaan hebben. Let op voor eventuele nieuwe aangekondigde workshops!