Oefening – “kleedje”

Deze oefening leren we voor een aantal redenen.

Tijdens trainingen of lessen kan je de hond rustig op zijn/haar kleedje laten liggen. In de winter of met nat weer is dit fijner voor oudere en jongere honden. Ook geeft het rust als een andere hond aan het werk is, dat ze daar niet constant mee bezig zijn.

Maar deze oefening kan je ook inzetten als alternatief gedrag voor ongewenst gedrag. Bijvoorbeeld als de hond groter wordt en op de eettafel kan kijken of tegenaan gaat staan, willen we rustig kunnen eten. In plaats van telkens boos en geïrriteerd te worden en te zeggen wat ze niet mogen, kan je ze vragen om op het kleedje te gaan liggen (leg het naast de tafel) en hier regelmatig op te belonen voor het liggen (afbouwen), dit tot de hond snapt dat rustig liggen wel wat oplevert en je ook gewoon bij het gezin kan zijn.

Ook kan je het kleedje meenemen als je op visite gaat of naar een restaurant. Leg het kleedje dan onder de tafel of naast de bank en laat de hond hier dan rustig op gaan liggen. Vaak is het voor de hond ook fijn en een stukje houvast als zijn/haar eigen kleedje er ligt.

Kynologisch Adviesbureau Dog Nosy
Stuurboord 21
3181 NM Rozenburg
KvK 69933448