Deze week hebben we een aantal oefeningen die een bepaalde vorm van rangorde bepalen. Niet helemaal, want het is niet nodig om de “roedelleider” te zijn, maar de honden gaan op een gegeven moment hun grenzen opzoeken. Het is belangrijk om aan te kunnen geven wat wel mag en wat niet. En ook dat jullie dat bepalen. En als beloning hiervoor krijgen ze wat ze “willen” of een leuk alternatief.

Oefening “NEE”

Het is belangrijk voor de honden om te leren wanneer iets wel mag en wanneer iets niet mag. Om dit aan te geven gebruiken we het commando NEE. Je mag ook iets anders gebruiken hoor, als je er maar consequent in bent. Ik gebruik voor mijn honden ook wel “eh-eh” als geluid dat iets niet mag, alleen in het filmpje heb ik NEE gebruikt.

Oefening “Impulscontrole (2) – speeltje”

En ook nu gaan we weer verder met leren beheersen. Dit keer met een speeltje. Je moet een speeltje toch rustig op kunnen bergen, vind je niet? En verder is het ook belangrijk dat de hond leert dat er pas gespeeld mag worden op jullie commando. Het is op een leuke manier (spelen) aanleren dat afdwingen niet helpt, maar rustig wachten op je beurt wel. Of zoals mijn moeder zei: “ Kinderen die vragen, worden overgeslagen”.

Kynologisch Adviesbureau Dog Nosy
Stuurboord 21
3181 NM Rozenburg
KvK 69933448