Mijn naam is Ingrid Overberg. Ik ben opgegroeid met paarden, schapen en kippen maar geen honden. Toch heb ik altijd graag een hond willen hebben en heb ik tot vervelends toe mijn ouders om een hond gevraagd maar zij hebben daar (gelukkig) nooit gehoor aan gegeven. 

Voordat ik aan een hond wilde beginnen heb ik mij dan eerst verdiept in de opvoeding, ras en gedrag van honden. In een asiel in Rotterdam heb ik een paar jaar als vrijwilliger de honden uitgelaten en heb ik de opleiding tot Kynologisch Instructeur van O&O afgerond. Totdat dan eindelijk in 2005 het moment daar was en ik weloverwogen mijn hond Silas uit het asiel heb gehaald. 

Silas was (helaas moesten we hem onlangs in laten slapen op bijna 13 jarige leeftijd) een Mechelse herder. Hij was rond de 8/9 maanden toen ik hem in huis nam. Met hem heb ik veel ondernomen onder anderen: speuren, sorteren, frisbee, behendigheid, obedience, G&G, etc. Van hem heb ik veel geleerd. In die periode heb ik samen met Bianca een aantal jaren les gegeven in hondenopvoeding, de Golden Basis Opleiding, wat heel erg leuk was om te doen.

Ondertussen ben ik moeder van twee jonge kinderen en heb ik het lesgeven en het trainen even op een laag pitje moeten zetten. En ook Silas werd ouder. Het idee van een workshop speciaal gericht op de oudere hond is gekomen omdat ik tegen een aantal dingetjes aanliep met Silas. In eerste instantie kon ik niet begrijpen wat hem mankeerde maar later bleek bijvoorbeeld dat hij erg doof begon te worden (niet meer reageren op alledaagse commando’s zoals zit) en het allemaal niet meer zo goed zag; hij botste soms tegen dingen aan, kon de afstand niet meer zo goed inschatten.  Ik hoop dat we met deze workshop samen met ‘onze’ oudere honden nog leuke dingen kunnen verzinnen. Wellicht kunnen we praktische oplossingen verzinnen voor honden waarvan het zicht minder wordt, die doof worden of andere ouderdoms kwaaltjes krijgen. Bovendien blijft het leuk om samen met onze vrolijke viervoeters iets te ondernemen.

In herinnering aan SILAS (8 aug 2005 – 9 mei 2018)